Dřevěný dům

Dřevěný dům

pátek 31. května 2013

ŠACHTA

Tím, že stavba je na patkách, bylo třeba vyřešit přívody inženýrských sítí do domu. K tomu bude sloužit betonová šachta. Ve vykopané díře jsem odlil malou základovóu desku,  na ni položil EPDM izolaci a začal stavět ze ztraceného bednění 250x500x150 šachtu. Celkem 7 řad, v každé řadě 8 bednění. Ve stěnách jsou celkem 3 prostupy, voda, elektřina, odpad. Natáhl jsem tekutou hydroizolace a v horních řadách zabetonovaly závitové tyče, na které přišel dřevěný věnec. Nakonec se zaizolovala 200mm perimetru. V nadzemní  části se šachta obložila cetrisem.




2 komentáře:

  1. Dobrý den. Odkud a jak budete mít přístupnou šachtu? Kolik máte izolantu? Jsem odpůrcem betonu-připravuji stavbu na vrutech-nyní dořešuji přívod instalací. Mám vymyšleno tak, že z nezámrzné hloubky až do úpatí příčky v technické cimře povede kanalizační trubka DN 200, ve které budou všechny instalace a akorát dole bude utěsněna pěnou proti vzlínání vlhkosti do domu. Zatepleno bude tak, že budou na sobě navařeny 3x 200 litrové sudy z velmi houževnatého materiálu a uprostřed povede zmíněná trubka-u spodního sudu bude ponecháno dno (akorát se vyřízne přesný otvor 200mm) a vzniklý prostor po obvodu (cca 170mm) bude zateplený. Sud bude končit na spodku stavby v DHF desce. Pro sichr natáhnu do té instalační trubky topný kabel s termostatem na nezámrznou teplotu. Ale myslím, že by to zamrznout nemělo-v luftě bude cca 1200mm šachty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer,šachta je přístupná z technické místnosti poklopem. Začíná v hloubce 1,3m pod zemí, zateplená je 200mm perimetru pod zemí a to co je na povrchu je zatepleno 200mm Nobasilu to je cca 50cm a zbytek šachty pokračuje v podstatě v izolaci podlahy což je 39cm .Prostup odpadního potrubí je izolováno speciální vodotěsnou manžetou. Voda a elektrika je v kopoflexu zalitého do betonu ve stěně a pořádně z venku ještě izolováno tekutou gumou. Do betonu jsem ještě přidával plastifikátor aby byl beton vodotěsný. Již teď je v šachtě stálá teplota. Máme to jako takový malý sklípek. Poklop bude ještě zateplen. Případné dotazy vám rád zodpovím.
      S pozdravem
      Tomáš Otec

      Vymazat